アジの血液の顕微鏡観察 Microscopic observation of horse mackerel blood

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アジを調理してもらっている間に血液を顕微鏡観察しました。微分干渉観察をしています。赤血球が僅かに赤く見えます。アジの赤血球はヒトと異なり、核を保持しています。丸い円盤の中心にある丸いものが核です。赤血球自体は平べったい形をしています。細長い棒状に見えているのは赤血球が横倒しになっているものです。よく見ると中心に核が見えます。ヒトの赤血球は核が抜けて中心がへこんでいるので違いがよくわかります。赤くない細胞は赤血球以外の細胞ですね。すでにお亡くなりになっている血液なので動いている細胞はありませんでした。

I observed the blood under a microscope while I had the horse mackerel cooked. I am observing differential interference contrast. The red blood cells appear slightly red. Unlike humans, horse mackerel red blood cells retain a nucleus. The round thing in the center of the round disk is the core. The red blood cells themselves have a flat shape. What looks like an elongated rod is a red blood cell lying on its side. If you look closely, you can see the core in the center. The difference between human red blood cells is clear because the nucleus is missing and the center is dented. Cells that are not red are cells other than red blood cells. There were no moving cells because the blood had already died.
顕微鏡: Zeiss Axioskop
対物レンズ: Zeiss Plan NeoFluar 40x
リレーレンズ:Zeiss P2.5
透過微分干渉観察
カメラ: Sony α6300
ZEISSカメラポート用カメラアダプター


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